3 Body Problem: când universul îţi face cu ochiul şi tu faci pe tine de frică

de Ştefan Dobroiu în 15 Mar 2024
Spectaculosul serial Netflix se lansează pe 21 martie

Sunt puţine serialele mai pline de idei şi mai susceptibile să sondeze profunzimile umanităţii decât 3 Body Problem, producţia inspirată de trilogia SF a chinezului Liu Cixin. Creat de David Benioff, D. B. Weiss şi Alexander Woo (primii doi răspunzători de o altă celebră ecranizare ce a dominat televiziunea americană timp de aproape un deceniu, Game of Thrones), 3 Body Problem te învăluie într-o discuţie complexă despre viitorul umanităţii, despre salvarea (cu orice preţ) a Pământului şi despre responsabilitate.

Prin amabilitatea Netflix am putut vedea toate cele opt episoade ale primului sezon. Am primit în acelaşi timp şi o lungă listă de elemente ale poveştii pe care Netflix le consideră spoilere şi care sabotează în parte scrierea unei cronici mai aplicate. Ce îmi e clar este că 3 Body Problem nu doar că are un mare potenţial să fascineze, ci şi să ne provoace la o meditaţie relevantă şi personală despre viitorul umanităţii şi de ce suntem în stare, ca rasă, pentru a nu-l compromite.

Am auzit de trilogia lui Liu, dar nu am citit-o, şi am dat play fără să fi văzut vreun trailer, deci poziţia pe care mă situez poate fi diferită de cea a unui fan înfocat al sursei literare. Poate că ecranizarea o simplifică într-un fel sau altul, dar ce adaptare nu face asta? În orice caz, este impresionantă eficienţa cu care Benioff, Weiss şi Woo adaugă strat după strat unei poveşti ce începe cu o serie de zeci de sinucideri bizare în rândul comunităţii ştiinţifice. Şi ce să însemne când marile centre universitare fac descoperiri ce contrazic sau de-a dreptul spulberă tot ce ştiam anterior despre cum funcţionează lumea şi universul?

După un preambul localizat în timpul Revoluţiei Culturale chineze, în 1966, povestea se mută în zilele noastre, când marile puteri ale lumii se coalizează pentru a investiga o serie de fenomene bizare. Este omenirea în pericol? Poate fi ea salvată? Merită ea să fie salvată? Sunt câteva întrebări extrem de importante care primesc răspunsuri diverse ce pun bazele unei poveşti complexe despre credinţă, sacrificiu pentru binele comun şi ecologie, făcând în acelaşi timp un slalom ataşant între mizele globale ale poveştii şi cele personale ale personajelor principale.

Poate că cei mai mulţi spectatori se vor lăsa captivaţi de alăturarea vocilor globale, de obicei aflate în disonanţă, într-un cor de a cărui armonie depinde însăşi supravieţuirea umanităţii. Dar poate că cel mai bântuitor aspect al serialului este tristeţea unui anumit personaj care priveşte peisajul dezolant lăsat de defrişarea a mii şi mii de arbori seculari. Dincolo de evoluţia imprevizibilă a poveştii, nu putem trece cu vederea faptul că umanitatea chiar acolo se află, blocată în acea iresponsabilitate ce ameninţă viitorul generaţiilor următoare. Şi noi la cine să apelăm pentru a ne salva?

Nu sunt multe seriale SF recente în stare să facă mai mult decât să-şi distreze publicul. Alături de titluri precum Westworld, care şi-a înstrăinat din păcate fanii în ultimele sezoane, For All Mankind şi mai recentul Silo, 3 Body Problem va deveni sigur un titlu obligatoriu al genului.

Exploreaza subiecte similare:

3 Body Problem, For All Mankind, Silo, Westworld

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells